Risotto er en absolut klassiker i det italienske køkken, dog mest udpræget i det nordlige Italien. Det er en ret som det er svært at komme udenom uanset om du spiser ude eller spiser hos venner, det er simpelthen et must når det begynder at blive efterår og den kolde tid sætter ind. Det er dog heller ikke nogen billig ret, og mange vil nok kvie sig ved at skulle hælde omkring en halv flaske vin i den dyre prisklasse ned i en omgang ris – men det er det hele værd.

Du behøver selvfølgelig heller ikke vælge den dyreste flaske Barolo som du kan få fingrene i, vælg istedet en i den billige ende, som ofte en yngre årgang som er fyldig og tanninholdig.

Når retten er færdig vil den have en meget karakteristisk lyserød farve og en meget lækker antydning af Barolo.

Risotto er forholdsvist nemt at lave, det kræver dog at du hele tiden holder øje med gryden mens du koger risene, for at sørge for at der er tilstrækkeligt med væske.

Til retten skal du bruge følgende ingredienser:

300 g ris til risotto, f.eks. Arborio (hvis du ikke kan få italienske ris kan du erstatte dem med grødris)
5 dl Barolo,
5 dl kødbouillon
3 spsk revet parmesanost
1 lille løg
Smør og salt

Start med at tage skrællen af løget og snit det fint, herefter steges det gyldent i en gryde med en god klat stegemargarine.

Så kommer du risene ned i gryden og lader dem opsuge fedtstoffet, herefter tilsættes Barolo’en lidt af gangen. Når vinen er helt opsuget af risene, tilsættes den varme bouillon lidt efter lidt, tilsæt kun mindre portioner af gangen og lad risene opsuge væsken dog uden at det brænder på.

Når risene er kogt færdige, ca. efter 15-18 minutter, tilsættes en pæn klat smør samt revet parmesanost, rør rundt og sluk for blusset.

Lad det stå og hvile i ca. 2 minutter, server med det samme med revet parmesanost til.

Velbekomme

Del på: