Italiens madkultur
Mon ikke de fleste forbinder Italien og italiensk mad med kendte retter som pizza og lasagne. Det må da i hvert fald siges at være nogle af de italienske retter, som er kommet langt ud over landet grænser og har gjort sig bemærket over det meste af verden. Men har du besøgt Italien så ved du også at den italienske madkultur er meget mere end pizza, pasta og lasagne. Det er derimod et helt unikt univers af en madkultur som varierer fra region til region, og ikke mindst fra nord til syd. Og det er ikke mindre variationer som adskiller madkulturen i den nordlige del af landet fra den madkultur som du finder i den sydlige del.
Nej, du kunne faktisk være kommet til et helt andet land, så forskellig er den mad som bliver spist og tilberedt her. Hvilket jo gør det hele meget mere spændende og interessant, og for en madelsker bare er med til at øge nysgerrigheden for at prøve noget nyt.
Italiens kulinariske historie kan dateres mere end 2.000 år tilbage, og er med til at give et illustrativt indblik i hvordan madkulturen har udviklet sig gennem tiden. Den første overlevende kogebog fra dengang, vidner da også om at tilberedning af mad har haft stor betydning i det romerske køkken.
De regionale forskelle er da også tydelige når man kigger på madtraditionerne på tværs af landet. En diversitet som blomstrede op efter det romerske rige’s fald, hvorefter de enkelte regioner begyndte at finde deres egen madkulturelle identitet. En søgning som ikke bare gik ud på at benytte de regionale og lokale råvarer men også måden at tilberede maden på, helt ned til mindste detalje – der var ikke meget som blev overladt til fantasien. Hvilket har medvirket til et mangfoldig og særdeles spændende madunivers.
Mad betyder meget for italienerne, og her menes ikke bare det at spise maden, men hvordan den tilberedes, ingredienser og traditionerne omkring madlavningen har stor betydning. Det er derfor, at den italienske madlavning og det italienske køkken byder på så store forskelle – både i smag men også i variationer over samme retter, på tværs af landet. Der sættes sit eget præg på klassiske retter med de lokale råvarer, bare se på den italienske klassiker torrone. En torrone er ikke bare en torrone, men er vidt forskellig afhængig af om du er i Norditalien, hvor den klassiske torrone indeholder hasselnødder i forhold til Syditalien, som gerne bruger pistacienødder og tørrede abrikoser.